פחד מניתוח בריאטרי

פחד מניתוח בריאטרי משלב חשש טבעי מפעולה כירורגית עם התוצאות וההשלכות הבריאותיות וההתנהגותיות שלאחר הניתוח. כיצד מטפלים בכך?

הרצון שלנו להילחם בבעיית השמנת יתר חולנית ולמנוע סיבוכים מסכני-חיים בעזרת ניתוח, הניע אותנו לניתוח. יחד עם זאת, גם ניתוח מוצלח, הכנה נאותה וליווי תמיכתי, אינם בגדר פתרון קסם לכל הבעיות.

בסופם של יום ותהליך, אלו רק אנו; בהתמודדות העתידית עם סיטואציה לא מוכרת ובחוסר הוודאות של "היום שאחרי". פחד מניתוח בריאטרי אינו מתייחס רק לתחילת התהליך, אלא גם ובעיקר, להמשכיות ההתמודדות איתו ולצדו.

חששות מכל ניתוח הם מובנים וטבעיים. בהתייחס לניתוח בריאטרי, החששות שלפני ואחרי, משלבים את הנושא הבריאותי וההתנהגותי.  השאלה הכללית והמתבקשת: מה יהיה אם זה לא יצליח?

פחד מחזרה לדפוסי אכילה קודמים

חשוב לומר כי לרוב, דפוסי התנהגות שלאחר ניתוח בריאטרי משתנים לטובה ומתאפיינים בהשפעות פסיכולוגיות בריאות, כמו: מינון נכון של צריכת מזון, תוך היצמדות להוראות ולהמלצות של אנשי מקצוע רלוונטיים, כמו דיאטנים קליניים.

הניתוח מצדו, יוצר תחושת שובע ו"בטן מלאה" המסייעים לשמירה על ההרזיה לפרק זמן ממושך. 

עדיין, אחד התרחישים המעשיים, קשור בסכנת החזרה לדפוסי התנהגות בשעת אכילה, שאפיינו אותנו טרום הניתוח.

בולמוסי אכילה תכופים ותחושות מוגברות של "חיפוש מזון" עשויים לחזור גם לאחר ניתוח מעקף קיבה או ניתוח שרוול קיבה. הסבירות לכך גוברת, כאשר ישנה תחושה פסיכולוגית שלאחר ניתוח האומרת כי "מעכשיו הכל מותר".

הפחתת איסורים ומגבלות הנוגעים לקיבה;  הישענות יתר על הקיבה המוקטנת, כמו במקרה של ניתוח מעקף קיבה, ויצירת תחושה שהניתוח פתר את כל הבעיות. כל אלה עלולים ליצור תפיסה מקלה המאפשרת לאכול מבלי לחשוש ומבלי להציב רף כלשהו. 

אפקט מזיק לא פחות, קשור בהיבט פסיכולוגי הפוך; חשש מנזק גופני עתיד במקרה של חזרה לדפוסי האכילה הטרום-ניתוחיים – העשוי להוביל לדילול קיצוני בכמויות צריכת המזון.

אימוץ קיצוני של המלצות אנשי-מקצוע, עלול להוביל לאנורקסיה ולסיבוך תת-תזונתי. 

פחד מניתוח בריאטרי

יצירת דפוסי התנהגות אחרת 

עוד לפני ניתוח בריאטרי, בוחנת הוועדה הבריאטרית את ההתאמה של כל מבקש ניתוח. מעבר לשאלת ההתאמה הרפואית נטו, בוחנת הוועדה את הנושא ההתנהגותי של כל אדם באופן ספציפי; מה גרם לו לעלות במשקל בצורה דרסטית? האם ניסה לרדת במשקל לפני הניתוח, ואם אכן ניסה לעשות זאת, מדוע כשל הניסיון?

זו בדיוק הסיבה לכך שבוועדה נוכחים תזונאי/ת, פסיכולוג/ית ו/או עובד/ת סוציאלי. הם בוחנים את ההקשר החברתי- נפשי של המועמד ומלווים אותו בתהליך הירידה במשקל. 

הכנה זו חשובה ליצירת דפוסי התנהגות חדשים אצל המועמד, עוד בטרם בוצע הניתוח. פחד מהיום שאחרי ניתוח בריאטרי ופחד ליפול שוב באותו מקום – מחייבים ומסבירים את המשך התמיכה המקצועית ועקביות הטיפול לאחר ניתוח. הם יסייעו ביישום מעשי של יצירת דפוסי התנהגות אחרים ממה שהתרגל המטופל. 

יחד עם זאת, וכפי שצוין בתחילת המאמר, בסופו של יום זה אנחנו מתמודדים לבדנו. תזונאים קליניים אינם נמצאים לידינו בשעת לילה מאוחרת, כאשר אנו זוממים על חטא מתוק, התדירות וכמויות המזון.

שינוי פנימי בתוכנו לא יימדד בימים וחודשים ספורים לאחר ניתוח בריאטרי, אלא לאורך זמן. 

שינוי התנהגותי, חישוב מסלול מחדש של דפוסי אכילה והתנהגות אחרת – הם הכרח ליישום מלא של ניתוח בריאטרי. הכל תלוי בנו

למידע נוסף, ייעוץ וחוות דעת על תחושת פחד מפני ניתוח בריאטרי , צרו קשר עוד היום עם ד"ר חזן. 

זקוקים למידע נוסף על ד"ר חזן? הקליקו כאן.  

Call Now Button