ניתוח לכריתת המעי הגס הוא הליך במהלכו מסירים קטע מהמעי הגס ומבצעים השקה (חיבור) של קצוות המעי שנותרו. זהו הליך המצריך ניסיון ומיומנות רבה מצד הרופא המנתח, שכן המעי הגס חשוב לתהליך העיכול ותפקידיו העיקריים הם להפריש שאריות מזון אל מחוץ לגוף וספיגת מים ממערכת העיכול. במאמר זה תמצאו מידע על ההליך, לרבות מתי יש צורך בו, ההכנה אליו, כיצד מתבצע ותופעות לוואי.
מתי יש צורך בהליך?
כריתת מעי גס (חלקית או מלאה) נדרשת במקרים של גידול ממאיר במעי הגס (סרטן המעי הגס), וכן בעקבות מחלות מעי דלקתיות, כמו קרוהן, קוליטיס כיבית ודיברטיקוליטיס (מחלת סעיפים). כמו כן, ניתוח זה עשוי להידרש גם במקרים של חסימת מעיים, דימום וחסימה של אספקת הדם למעי (איסכמיה).
הכנה לקראת כריתת מעי גס
חשוב לדעת כי את כל ההנחיות לקראת הניתוח תקבלו מהצוות הרפואי. במרבית המקרים, מטופלים לקראת כריתה של המעי הגס מתבקשים:
- לעבור סדרת בדיקות: בדיקת דם, בדיקות דימות וקולונוסקופיה.
- להיות בצום.
- לרוקן את המעיים (יינתנו תרופות משלשלות).
- לאכול תפריט מותאם בימים שלפני הניתוח.
כיצד הניתוח מתבצע?
ישנן שלוש גישות ניתוחיות עיקריות לביצוע כריתת מעי גס:
- הגישה הלפרוסקופית – גישה זעיר-פולשנית הנעשית באמצעות מספר חתכים זעירים (עד 1 ס״מ בלבד) וכלים ייעודיים לכריתת המעי וחיבורו מחדש.
- הגישה הרובוטית – השיטה החדשנית ביותר שמשמשת בעיקר לניתוחים מורכבים יותר. גם טכניקה זו נעשית בגישה זעיר-פולשנית. המערכת הרובוטית מאפשרת ראייה תלת-ממדית התורמת לדיוק מרבי במהלך הפעולה.
- הגישה הפתוחה – במהלכה מבוצע חתך ארוך בדופן הבטן, דרכו מתבצעת הכריתה. זוהי השיטה הוותיקה ביותר, אך היא כרוכה בחתך גדול יותר וסיכוי גבוה יותר לזיהומים.
חשוב להדגיש כי הגישות הזעיר-פולשניות לרוב מאפשרות התאוששות מהירה יותר ובעלות סיכון נמוך יותר לסיבוכים בהשוואה לגישה הפתוחה. לצד זאת, ישנם מקרים בהם הגישה הפתוחה היא המומלצת ביותר. ההחלטה על הגישה הניתוחית תתבצע על ידי הרופא המנתח, בהתאם למצבכם הרפואי.
תופעות לוואי אפשריות לכריתת מעי גס
כאמור, הסיכון לסיבוכים ותופעות לוואי משתנה בעיקר בהתאם לגישה הניתוחית. באופן כללי, ניתן להגיד כי תופעות לוואי וסיבוכים נחשבים נדירים בהליך זה. אך כמו בכל הליך כירורגי, ישנו סיכון מסוים לתופעות לוואי, כמו פגיעה בשלפוחית השתן, הפרעות בחיבור בין קצוות המעי (למשל זליגה של תוכן המעי לחלל הבטן), פגיעה בתפקוד המיני, סיבוכים נשימתיים ועוד. נזכיר כי הגישות המתקדמות הקיימות היום (לפרוסקופית ורובוטית) מפחיתות באופן משמעותי את הסיכון לסיבוכים וזיהומים לאחר הניתוח, ויתרונות הניתוח לרוב עולים על הסיכונים.
פרופ׳ דוד חזן הוא מומחה בכירורגיה לפרוסקופית, רובוטית ובריאטרית. למידע נוסף על ניתוח כריתת מעי גס וקביעת פגישת ייעוץ אצל פרופ׳ חזן – התקשרו למספר הטלפון בראש העמוד.