כולסטרול הוא חומר שומני המיוצר על ידי הכבד ומצוי גם במזונות מסוימים שאנו צורכים. הכולסטרול, כמו שומנים אחרים בגופנו, בעל כמה תפקידים חשובים, ביניהם בניית תאים, הגנת הגוף מטמפרטורות קיצוניות, ייצור הורמונים ועוד. כל עוד הכולסטרול בגוף שלנו נמצא ברמות מאוזנות, אין סיבה לדאגה. אך כאשר מדובר ברמות גבוהות מהרגיל, הדבר עלול להוביל לסיכון גבוה לבעיות בריאותיות, בעיקר טרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם אחרות.
כידוע, השמנת יתר יכולה לפגוע בבריאות שלנו בדרכים שונות, אחת מהן היא באמצעות שיבוש הרכב השומנים בדם. השמנה עלולה במקרים רבים להוביל למצב המכונה ״היפרליפידמיה״ – עודף שומנים בדם. היפרליפידמיה יכולה להתבטא בכמה דרכים שונות: כולסטרול גבוה, ריבוי שומנים (טריגליצרידים) בדם וכולסטרול ״טוב״ נמוך (HDL).
מהם התסמינים של כולסטרול גבוה?
אחת הסיבות שעודף כולסטרול בדם הוא כל כך מסוכן, טמונה בעובדה שלרוב אין לו תסמינים. לכן אנשים רבים למעשה חיים עם כולסטרול גבוה בדם, ונמצאים בסיכון למחלות לב וכלי דם – מבלי לדעת זאת כלל. חשוב לזכור כי חוסר מודעות למצב זה יכולה להוביל להחמרה לכדי מחלות שונות ומצבים מסכני חיים, ביניהם לחץ דם גבוה, טרשת עורקים, התקף לב, שבץ מוחי ועוד.
מה גורם למצב של כולסטרול גבוה?
ישנם גורמים שונים, תורשתיים וסביבתיים, שיכולים להשפיע על עודף שומנים בדם ולמצב של יתר כולסטרול בפרט. אחד הגורמים המשמעותיים הוא משקל הגוף שלנו. אנשים הנמצאים בעודף משקל הם בסיכון גבוה לעודף שומנים בדם, לכן שינויים באורח החיים וירידה במשקל מהווים צעדים חשובים למניעת יתר כולסטרול ומחלות לב וכלי דם. יתרה מזאת, גם אם אתם כבר סובלים מכולסטרול גבוה, ירידה במשקל יכולה לסייע רבות באיזון רמת השומנים בדם.
איך ניתן לטפל בעודף כולסטרול בדם?
במרבית המקרים הטיפול המומלץ ישלב שינויים באורח החיים (תזונה ופעילות גופנית) וטיפול תרופתי. חשוב להתייעץ ברופא לצורך התאמת טיפול, שכן סוג הטיפול ישתנה לפי רקע רפואי, גיל ומאפיינים רפואיים נוספים של המטופל. שינוי תזונתי, הכולל הפחתה במזון רווי בשומן וצריכה מוגברת של ירקות, יכול לסייע רבות כל עוד מתמידים בו. לצד זאת, לעתים שינויים באורח החיים לא יספיקו ויהיה צורך גם בטיפולים נוספים.
כיצד ניתוח בריאטרי משפיע על עודף שומנים בדם?
כידוע, ישנו קשר ישיר בין השמנה לעודף שומנים בדם וליתר כולסטרול. לכן, לא מן הנמנע כי ירידה במשקל יכולה לסייע רבות באיזון רמות השומנים בדם, וכאן למעשה נכנס לתמונה הניתוח הבריאטרי. מחקרים מצאו כי אנשים שעברו ניתוח בריאטרי שיפרו את מאזן השומנים בדם, וניתוח בריאטרי היום נחשב אף לטיפול יעיל בכולסטרול גבוה אצל אנשים המתאימים לביצוע הניתוח.
מעוניינים במידע נוסף אודות ניתוח בריאטרי? לקביעת פגישת ייעוץ עם פרופ׳ חזן, מומחה בכירורגיה בריאטרית, לפרוסקופית ורובוטית – התקשרו למספר הטלפון בראש העמוד.