כבד שומני: איך המחלה קשורה להשמנת יתר וכיצד מטפלים? 

מחלת הכבד השומני שאינה נובעת מאלכוהול (NFLD) היא מחלת הכבד השכיחה ביותר בעולם המערבי – כ-30% מכלל האוכלוסייה סובלים ממנה. המחלה נפוצה הרבה יותר בקרב הסובלים מהשמנה – כ-70-80% מהם יפתחו את המחלה בשלב מסוים בחייהם. זוהי מחלה מסוכנת, במיוחד בשל העובדה שהיא לרוב אינה מלווה בתסמינים קליניים, כך שקשה לזהות אותה. ללא אבחון וטיפול, המחלה עלולה להחמיר ולהוביל להצטלקות של רקמת הכבד (פיברוזיס), שחמת ואף עשויה להוביל לבסוף לצורך בהשתלת כבד. הדרך הטובה ביותר למנוע את המחלה ולטפל בה היא באמצעות ירידה במשקל וניתוח בריאטרי.

מהו כבד שומני?

מחלת הכבד השומני מוגדרת כמצב של הצטברות שומן בכבד. אם רקמת השומן בכבד מהווה למעלה מ-5% מכלל משקלו, אז המצב יוגדר ככבד שומני. הצטברות השומן עלולה להוביל לדלקת בכבד או להתפתחות של רקמה צלקתית עד לכדי מצב של שחמת הכבד – כאשר רקמה בריאה מוחלפת ברקמה צלקתית שאינה מתפקדת ולפיכך תפקוד הכבד נפגע ברמה מסכנת חיים. עם הזמן, אנשים הלוקים במחלת הכבד השומני עלולים לפתח מחלת כבד סופנית ולהזדקק להשתלת כבד.

גורמי סיכון למחלת הכבד השומני

גורמי הסיכון העיקריים הם:

גם אנשים שלא סובלים מהשמנה יכולים ללקות בכבד שומני, אך הסיכוי לכך נמוך יותר בהשוואה לאנשים בקבוצות הסיכון לעיל.

הקשר בין השמנת יתר לכבד שומני

ישנם כמה גורמים עיקריים שעומדים מאחורי הקשר שבין השמנת יתר לסיכון הגבוה לכבד שומני. אחד מהם הוא שומן בטני, שמפריש הורמונים המשפיעים על המטבוליזם של שומן וסוכר, ומובילים לרמות גבוהות של שומנים בדם – וכתוצאה מכך לעלייה בשומן גם בכבד. גורם נוסף הוא רמה גבוהה של סוכרים ושומנים בדם המובילים לתנגודת לאינסולין, האופיינית לאנשים הסובלים מהשמנה. התנגודת לאינסולין מובילה לעלייה בסוכר בדם, שלבסוף מגיע לכבד והופך שם לשומן.

הטיפול

עיקר הטיפול במחלת הכבד השומני מתמקד בשינוי אורח חיים, בדגש על ירידה במשקל. אצל אנשים שירידה במשקל באמצעות תזונה ופעילות גופנית אינה מספקת, מומלץ לשקול ניתוח בריאטרי. מחקרים מצאו כי ניתוח בריאטרי מביא לשיפור ניכר במחלת הכבד השומני ולירידה ממוצעת של כ-66% ברמת השומן בכבד. לצד זאת, חשוב לזכור כי כל מקרה לגופו. יש לעבור אבחון וכן ועדה בריאטרית כדי לוודא שאכן אתם מתאימים לניתוח בריאטרי.

מעוניינים במידע נוסף אודות כבד שומני וניתוח בריאטרי? לקביעת פגישת ייעוץ עם פרופ׳ חזן, מומחה בכירורגיה בריאטרית, לפרוסקופית ורובוטית – התקשרו למספר הטלפון בראש העמוד.

Call Now Button