ניתוחים בריאטריים הם אופציה טיפולית יעילה עבור אנשים הסובלים מהשמנת יתר; בעלי BMI של 40 ומעלה, וכן בעלי BMI גבוה מ-35, הסובלים גם מתחלואה נלווית, כמו סוכרת מסוג 2, כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם ועוד. מטרת הניתוחים היא להביא לירידה משמעותית במשקל, מניעה ולעתים גם טיפול בתחלואה נלווית, המוביל לנסיגה של מחלות הקשורות להשמנה – ולעתים אף להיעלמותן.
לניתוחים אלה אחוזי הצלחה גבוהים, שנעים בין הפחתה של 50% ועד ל-80% מהמשקל העודף. מעבר לכך, בין 70% ל-75% מהמנותחים הבריאטריים מצליחים לשמור על המשקל החדש במשך זמן רב. אך לצד זאת, חלקם נכשלים ולפיכך מצריכים ניתוח בריאטרי חוזר. מה עשויות להיות הסיבות לכישלון של ניתוח בריאטרי? מתי ניתן לבצע ניתוח בריאטרי חוזר, ואילו סוגי ניתוחים בריאטריים חוזרים קיימים? נפרט על הכל במאמר זה.
מתי נצטרך ניתוח בריאטרי חוזר?
ניתוח בריאטרי הוא טיפול כירורגי יעיל, אך הוא מהווה חלק מתהליך נרחב שכולל גם שינוי באורח החיים, לצורך הצלחתו. שינוי זה מתבצע בעזרת ליווי מקצועי והוא מתחיל עוד לפני הניתוח ונמשך גם אחריו. הצלחת הניתוח הבריאטרי תלויה רבות בשינויים הללו באורח החיים, לרבות שינוי הרגלי אכילה, שינוי בתזונה, ביצוע פעילות גופנית וכדומה. פעמים רבות, כישלון הניתוח מתרחש בשלב זה שלאחר הניתוח.
סיבה נוספת עשויה להיות קשורה לסוג הניתוח. ניתוחים הכוללים הקטנת קוטר מוצא הקיבה או יצירת קיבה חדשה קטנה יותר, הם בעלי סיכוי גבוה יותר לעלייה חוזרת במשקל או לכישלון בירידה במשקל במהלך השנה הראשונה אחריו – בהשוואה לניתוחים בהם מתבצעת הקטנה של שטח ספיגת המזון ומעורב בהם מנגנון של תת-ספיגה. סיבות אחרות עשויות להיות הפרעות אכילה, הרחבת שטח הקיבה שהוקטן במהלך הניתוח ועוד.
למי ניתוח בריאטרי חוזר עשוי להיות רלוונטי?
אתם עשויים להיות מתאימים לניתוח חוזר במצבים הבאים:
- ירדתם פחות ממחצית המשקל העודף לאחר שנתיים ממועד הניתוח.
- מדד מסת הגוף שלכם (BMI) עומד על 35-40 ואתם סובלים מהישנות של תחלואה נלווית להשמנה.
- משקל הגוף שהגעתם אליו גבוה ביותר מ-30% ממשקל הגוף התקין (לפי BMI 25).
- מדד מסת הגוף גדול מ-40.
סוגי ניתוחים בריאטריים חוזרים
סוג הניתוח ייקבע בהתאם לסוג הניתוח הראשון שבוצע, וכן בהתאם לצרכיו ולמצבו הבריאותי של המטופל. הסוגים העיקריים הם:
- ניתוח תיקון – במהלכו מתקנים את תוצאות הניתוח הראשון ו/או מטפלים בסיבוכים.
- ניתוח המרה – במהלכו משנים את השיטה הניתוחית. כך למשל אם בוצע במקור ניתוח שרוול, במהלך ניתוח המרה ניתן להמיר אותו למעקף קיבה.
- ניתוח שחזור – משחזרים את האנטומיה של מערכת העיכול כפי שהייתה לפני הניתוח הראשון.
פרופ׳ דוד חזן, מומחה לכירורגיה בריאטרית, בעל ניסיון עשיר בביצוע ניתוחים בריאטריים חוזרים בהצלחה רבה. לתיאום פגישת ייעוץ התקשרו למספר בראש העמוד.