אבנים בכיס המרה

אבנים בכיס המרה הן בעיה רפואית נפוצה בעלת השפעה משמעותית על בריאותם של רבים, והיא נפוצה יותר בקרב נשים. הכיס, הממוקם בבטן הימנית העליונה, אחראי על ריכוז המרה המיוצרת בכבד, אשר מסייעת בעיכול השומנים. כאשר יש חוסר איזון במרכיבי המרה, אבנים עשויות להיווצר, מה שעלול להוביל למגוון בעיות בריאותיות, כמו דלקת בכיס המרה, חסימה בדרכי המרה ודלקת בלבלב.

מה הגורמים להיווצרות האבנים?

אבנים בכיס המרה יכולות להיווצר ממגוון גורמים, כאשר אחוז משמעותי מהמקרים,  (40% -70%) קשורים בנטייה גנטית. גורמים גנטיים משפיעים על חילוף החומרים של השומן והמרה, כמו גם על התיאבון שלנו, ולכן אנשים עם היסטוריה משפחתית מצויים בסיכון גבוה יותר לפתח את הבעיה.

אבל הגנטיקה אינה הגורם היחיד. אורח חיים לא בריא תורם רבות להיווצרות האבנים. תזונה לקויה, חוסר פעילות גופנית והשמנה הם בין הגורמים הידועים שמעלים את הסיכון. יתרה מכך, אנשים העוברים ירידה משמעותית במשקל, אם בעקבות דיאטה קפדנית או ניתוח בריאטרי, חשופים גם הם לסיכון גבוה להיווצרות אבנים. בנוסף, ישנם גורמים פסיכולוגיים כמו סטרס ודיכאון, שעלולים להוביל לאכילה רגשית, כאשר רבים פונים לאוכל כמקור לנחמה. בעיות בריאות נוספות כמו תת-פעילות של בלוטת התריס עשויות גם הן להשפיע על משקל הגוף.

תסמינים ואבחון אבנים בכיס המרה

לרוב, האבנים לא יגרמו לתסמינים, אך כאשר הן גורמות לתסמינים, התמונה עשויה להיות מורכבת. תסמין נפוץ הוא עווית המרירה,  (biliary colic)שבה כאבים מופיעים בבטן הימנית העליונה, בדרך כלל לאחר אכילת מזון שומני. אותם כאבים יכולים להקרין גם לגב או לשכמה הימנית ולעיתים מלווים בבחילות והקאות.

תסמינים נוספים כוללים דלקת חריפה של כיס המרה, המתבטאת בכאבים חדים, חום גבוה, בחילות והקאות. כאשר האבן נודדת וגורמת לחסימה בדרכי המרה, עשויה להתפתח צהבת חסימתית, שמלווה בכאב ובצהבת בעור.

לצורך אבחון, רופאים לרוב מבצעים בדיקות אולטרסאונד, שיכולות לזהות אבנים, דלקת ובעיות נוספות בדרכי המרה. במקרים מסוימים ייתכן שיבוצע גם MRI כדי לקבל תמונה מדויקת יותר של המצב.

איך אפשר לטפל?

כאשר האבנים גורמות לתסמינים או סיבוכים, טיפול כירורגי עשוי להיות הכרחי. הניתוח הנפוץ ביותר הוא כריתת כיס המרה, שניתן לבצע במספר שיטות. השיטה הלפרוסקופית היא הפופולרית ביותר, במהלכה מבצעים מספר חתכים קטנים בחלל הבטן ומסירים את כיס המרה בצורה זעיר-פולשנית. סיכויי ההצלחה בשיטה זו עומדים על כ-95%, וההחלמה מהירה יחסית, עם חזרה לשגרה תוך שבוע עד עשרה ימים.

במקרים של דלקת חריפה או חסימה, הניתוח עשוי להתבצע מיד לאחר טיפול ראשוני בתסמינים. במצבים קיצוניים, כאשר החולה לא יכול לעבור הרדמה מסיבות בריאותיות, ניתן לבצע ניקוז מלעורי של כיס המרה.

זכרו, אבנים בכיס המרה הן בעיה רפואית שכיחה, אך הן ניתנות לטיפול בצורה יעילה. אם אתם סובלים מתסמינים או אם יש לכם חשש מהימצאות אבנים, חשוב לפנות לייעוץ רפואי בהקדם למניעת החמרה של התסמינים.

פרופ׳ דוד חזן, מומחה לכירורגיה לפרוסקופית, רובוטית ובריאטרית, בעל ניסיון רב שנים בטיפול באבנים בכיס המרה במגוון שיטות מתקדמות. לקביעת פגישת ייעוץ התקשרו למספר הטלפון בראש העמוד.

Call Now Button