הקשר בין בקע להשמנת יתר

השמנה היא בעיה רפואית נרחבת שיכולה להוביל למגוון סיבוכים בריאותיים. אחד הסיבוכים הפחות מדוברים הוא התפתחות בקע – פגם בדופן הבטן דרכו עלולים לבלוט איברי הבטן החוצה. בקעים עלולים לגרום לכאבים ולהצריך ניתוח, ולכן חשוב להכיר את הקשר שלהם להשמנה, הן כדי למנוע את המצב, והן כדי לטפל בו באופן מיטבי במידת הצורך ולמנוע החמרה. במאמר זה נבחן את הקשר בין השמנה להתפתחות בקעים ונעמוד על הדרכים למניעה ולטיפול בבעיה.

מהו בקע?

בקע (הרניה) הוא מצב שבו חלק מהרקמות או האיברים הפנימיים בולטים דרך חולשה או פגם בדופן הבטן. הבקעים הנפוצים הם:

  • בקע מפשעתי: מופיע באזור המפשעה. כ-5%-10% מהאוכלוסייה סובלים מבקע זה.
  • בקע טבורי: מתרחש באזור הטבור ומתאפיין בתזוזה של קרום הבטן והמעיים ממקומם הטבעי.
  • בקע צלקתי: בקע הנוצר בעקבות ניתוחים קודמים, כתוצאה מאיחוי לא תקין של צלקת ניתוחית.

כיצד השמנה יכולה להוביל לבקע?

בקעים נגרמים לרוב כתוצאה משילוב של חולשה בדופן הבטן ולחץ מוגבר על האזור. הקשר בין השמנה להתפתחות בקע נובע מכמה סיבות עיקריות:

  • לחץ מוגבר על דופן הבטן: כאשר אדם סובל מהשמנה, רקמות השומן העודפות יוצרות לחץ תמידי על שרירי דופן הבטן ועל הרקמות שמקיפות את איברי הבטן. הלחץ המתמיד עלול להחליש את האזורים הרגישים בדופן הבטן, כמו המפשעה או הטבור, ולהוביל לבקע.
  • חולשה בשרירי הבטן: במקרים רבים, השמנה קשורה לחוסר פעילות גופנית ולחולשה בשרירי הבטן. השרירים החלשים אינם יכולים לתמוך כראוי בלחץ שמפעיל עודף המשקל, והסיכון לבקע עולה.
  • שינויים הורמונליים ודלקתיים: השמנה כרוכה בשינויים במאזן ההורמונלי והדלקתי של הגוף. השינויים הללו עלולים לפגוע באיכות הרקמות, להחליש את החיבור בין השרירים ולגרום להיווצרות של נקודות חלשות בדופן הבטן.
  • הפרעות עיכול ושיעול כרוני: השמנה עלולה להוביל להפרעות בעיכול (כגון ריפלוקס חומצי) ולבעיות נשימה, כמו דום נשימה בשינה. שיעול כרוני שנגרם כתוצאה ממצבים אלה יכול להפעיל לחץ מתמשך על דופן הבטן ולגרום לקרעים ברקמות, דבר שמגביר את הסיכון להיווצרות בקע.

מניעת בקע בקרב הסובלים מהשמנה

הפחתת המשקל ושמירה על אורח חיים בריא הם הכלים המרכזיים במניעת התפתחות בקע בקרב אנשים עם השמנה. הנה כמה צעדים שיכולים להפחית את הסיכון לבקע:

  • ירידה במשקל – באמצעות דיאטן קליני והתאמת תפריט תזונה.
  • חיזוק שרירי הבטן – על ידי פעילות גופנית הממוקדת בחיזוק שרירי הליבה והבטן.
  • מניעת עצירות ושיעול כרוני – באמצעות טיפול בבעיות עיכול ונשימה שמובילות לעצירות או לשיעול כרוני, שיכול לסייע בהפחתת הלחץ על דופן הבטן.

אם אתם סובלים מבקע, חשוב לטפל בו כדי למנוע סיבוכים כמו כליאה או חנק של האיברים הפנימיים. הטיפול בבקע משתנה בהתאם לחומרת המצב ולמיקום הבקע ויכול לכלול מעקב בלבד או המלצה על ניתוח לתיקון הבקע. בקעים גדולים יותר או בקעים שגורמים לתסמינים חמורים דורשים התערבות כירורגית. הניתוח לרוב כולל שימוש ברשת לחיזוק דופן הבטן ולהפחתת הסיכון לחזרת הבקע. חשוב לדעת כי היום ישנם ניתוחים בשיטות מתקדמות, המאפשרות לתקן בקעים באופן זעיר פולשני. בניתוחים אלה ההחלמה קלה יותר והסיכון לסיבוכים נמוך ביותר.

פרופ׳ דוד חזן הוא מומחה לכירורגיה רובוטית, לפרוסקופית ובריאטרית, המבצע ניתוחים לתיקון בקעים בגישה הלפרוסקופית והרובוטית. למידע נוסף ותיאום פגישת ייעוץ התקשרו למספר בראש העמוד.

Call Now Button