בקע מפשעתי, או בשמו המוכר יותר, קילה או הרניה, הוא מצב רפואי שבו חלק מהמעיים או מרקמת הבטן בולטת כלפי חוץ, לרוב באזור המפשעה. מצב זה יכול להתרחש הן אצל גברים והן אצל נשים, אך הוא שכיח יותר בקרב גברים. הסיבות להיווצרות הבקע הן רבות ומגוונות, וכוללות בעיקר היחלשות של שרירי הבטן, מאמץ פיזי מרובה, שיעול כרוני או גורמים גנטיים מולדים.
במאמר זה נענה על שאלה נפוצה של מטופלים – מה אסור לעשות כשיש בקע?
מה אסור לעשות כשיש בקע?
אם אובחנתם עם בקע מפשעתי, קודם כל חשוב להתייעץ עם רופא מומחה על מנת להתחיל טיפול בהקדם האפשרי, שכן היעדר טיפול עלול להחמיר באופן משמעותי את התסמינים.
בינתיים, יש מספרים דברים שיש להימנע מהם:
- מאמץ פיזי מרובה: הימנעו ככל האפשר מפעילויות פיזיות מאומצות, שכן אלו עלולות להגדיל את הבליטה ולהחמיר את הכאב.
- הרמת משקל כבד: יש להימנע מהרמת משקל כבד, שכן עומס מסוג זה מעלה את הלחץ התוך-בטני ומחמיר את הבקע.
- שיעול חזק: הימנעו במידת האפשר משיעולים חזקים, שכן אלו גם עלולים לגרום לבליטה לגדול.
- עצירות: מומלץ להימנע ממזונות הגורמים לעצירות, שכן עצירות מובילה למאמץ בעת היציאה, אשר מגדיל את הלחץ על הבקע.
- חגורות בטן הדוקות: הימנעו מחגורות בטן הדוקות והשתדלו ללבוש בגדים כמה שיותר משוחררים.
בקע מפשעתי – מהן אפשרויות הטיפול שלי?
מלבד הבנת מה אסור לעשות כשיש בקע, שזהו צעד ראשון חשוב בטיפול – חשוב כאמור גם לפנות לייעוץ רפואי לצורך התאמת הטיפול הנכון ביותר עבורכם. לרוב, הטיפול בבקע מפשעתי דורש התערבות ניתוחית.
מטרת הניתוח היא להשיב את הרקמה שיצאה ממקומה בחזרה אל חלל הבטן, ולאחר מכן לסגור את הפתח דרכו היא יצאה במטרה למנוע בקעים חוזרים. ניתן לבצע הליך זה במספר דרכים:
- ניתוח פתוח: זוהי השיטה המסורתית, במהלכה הרופא מבצע חתך באזור הבקע ואז מתקן אותו ותופר את הרקמות.
- ניתוח לפרוסקופי: ניתוח זעיר-פולשני שבמהלכו מבוצעים מספר חתכים זעירים באזור הבטן, דרכם מוחדרים מצלמה וכלי ניתוח ייחודיים לתיקון הבקע. ברוב המקרים ההתאוששות לאחר הניתוח בשיטה זו היא מהירה יותר בהשוואה לניתוח פתוח, ומלווה בכאבים קלים בלבד.
- ניתוח רובוטי: ניתוח חדשני ומתקדם שבו הרופא שולט בזרוע רובוטית, אשר מבצעת את הניתוח דרך חתכים זעירים. באמצעות שיטה זו ניתן גם לתקן בקעים מורכבים וגדולים יותר, בקעים חוזרים, וכן גם בקעים במטופלים שעברו ניתוח לכריתת הערמונית. גם בניתוח זה ההחלמה מהירה יותר בהשוואה לניתוח פתוח.
הבחירה בגישה הניתוחית תלויה במצב הכללי של החולה, גודל ומורכבות הבקע, אבל בעיקר בניסיונו של הרופא המנתח. מרבית המקרים יוכלו להיות מנותחים באמצעות הגישה הלפרוסקופית או הרובוטית ופרופ׳ חזן מנתח בגישות אלו בלבד.
לסיכום, בקע מפשעתי הוא מצב רפואי שדורש טיפול כירורגי. למרות שניתן לחיות עם בקע במשך זמן מה, יש לזכור שהמצב עלול להחמיר להוביל לסיבוכים משמעותיים, על כן הדבר הראשון שאסור לעשות כשיש בקע הוא לדחות את הטיפול.
כדי למנוע סיבוכים, יש לפנות בהקדם לרופא מומחה לשם אבחון בקע מפשעתי וטיפול, ובזמן זה, להקפיד על ההנחיות הנ״ל כדי להבטיח התאוששות מיטבית ומהירה.
פרופ׳ דוד חזן הוא מומחה בכירורגיה רובוטית ולפרוסקופית, בעל ניסיון רב בניתוחי בקע בשיטות אלו. למידע נוסף על ההליך ותיאום פגישת ייעוץ – התקשרו למספר הטלפון בראש העמוד.