מתי נעדיף כירורגיה רובוטית על שיטות כירורגיות אחרות בביצוע הליך בריאטרי? האם אפשר לסמוך על זרוע לא אנושית שתנתח אותנו?
עם התקדמות הטכנולוגיה, הפך השימוש בכירורגיה רובוטית למרכיב חשוב ברפואה המודרנית. בתחומים כמו כירורגיה אורתופדית למשל, נעשה שימוש ברובוט בניתוחי החלפות מפרק הירך ועמוד שדרה.
כאשר מדובר בתחום הבריאטרי, ניתן לומר כי הקידמה הטכנולוגית מוצאת בכירורגיה חדישה זו ביטוי מרכזי, ועושה בה שימוש חשוב בביצוע הליכים כירורגיים.
עוד במאמרים קודמים, הזכרנו את הגישה הרובוטית. היא הושוותה לגישה הלפרוסקופית ולגישה הפתוחה, ונמצא כי השימוש בה מספק מספר יתרונות ביצועיים על פני השיטות האחרות. כמובן שאין פירוש הדבר שכירורגיה רובוטית מבטלת או מחליפה שימוש בגישות המסורתיות, אך בסיטואציות מסוימות, היא הבחירה המועדפת על ידי רופא מומחה.
מה זה כירורגיה רובוטית? מתי כדאי לפנות לכירורגיה רובוטית? המשיכו לגלול.
מתי אם כך, עדיפה כירורגיה רובוטית?
בהתאם לסוג הניתוח ולמצב המטופל, תועדף כירורגיה בעזרת רובוט במספר ניתוחים מורכבים, רגישים ובעלי דרגת קושי מתקדמת.
כך גם הדבר לגבי ניתוחים שלא מקבלים מענה כירורגי מקסימלי בשיטות אחרות.
בניתוחים אלו נדרשת פעילות, שבהתאם לנסיבות כמו: רמת מורכבות הניתוח, מעטפת השרירים ו/או הגידים והרקמות שליד אזור הניתוח ומשך זמן הניתוח – מחויבת ברמת דיוק מקסימלית וברגישות יתר בכל תזוזה ופעילות כירורגית. רעד, עייפות וגורמים אנושיים נוספים, עשויים לפגום בהליך.
היתרונות של ראייה תלת-ממדית המספקת לרופא מיפוי מקיף יותר של האזור, לצד השליטה המלאה של הרופא ברובוט המבצע פעולה כירורגית מורכבת יחסית בדיוק מרבי, מבטיחים תוצאה מדויקת ומיטבית בהשוואה לביצוע ישיר של יד אנוש.
רובוטיקה ובריאטריה – האם ניתוח רובוטי בטוח?
דיברנו על ניתוחים בריאטריים וההקשר למעורבות הרובוטית בהם.
למרות שמדובר בשיטה חדשנית לעומת הגישות האחרות, כבר בוצעו והוכחו כמוצלחים ניתוחים בריאטריים בשיטה זו.
אם ניקח כדוגמה ניתוח מסוג כריתת המעי הגס, הרי שיש לבצע ניתוח שכזה במינימום פעילות כירורגית מרחבית.
נדרש מקסימום רגש ודיוק, הן בפעולת הכריתה והן בפעולות האיחוי והתפירה. לכך בדיוק מתאימה הגישה הרובוטית. היא מספקת לרופא יותר מרחב פעולה, יותר זמן חשיבה ויותר הבנה של הנעשה.
התאוששות מניתוח בריאטרי בכירורגיה רובוטית
המטרה היא לחסוך אי נעימות מהמטופל ולהגיע לפתרון כירורגי שאינו מצריך פנייה אל האופציה של ניתוח פתוח. כירורגיה רובוטית מאופיינת בהחלמה מהירה יותר.
כנגזרת מכך, גם החזרה לשגרה מהירה יותר לעומת ניתוח בשיטה הפתוחה.
שילוב הטכנולוגיה המדויקת עם הליך המסתפק בחתכים קטנים של הגישה הזעיר-פולשנית – מבטיח יתרונות רבים; סף כאב נמוך לעומת הגישה הפתוחה, התאוששות מהירה ומראה אסתטי ונעים שאינו מותיר צלקת.
נכון, הספק שמקנן על "רובוט שמחליף את הרופא המנתח" עשוי להרתיע חלק מאיתנו. כיום ברור כי אין כל סיבה מוצקה לכך, כפי שהמחיש המאמר.
השימוש בטכניקה הזו בטוח, נמצא בשליטה מלאה של הרופא המנתח ובעל תוצאות איכותיות.
רוצים לדעת עוד על כירורגיה רובוטית?
פרופ' דוד חזן מבצע בהצלחה ניתוחים בריאטריים רבים ומורכבים בשיטה הרובוטית.
פרופ' חזן ישמח לייעץ ולסייע לכם בכל שאלה או התלבטות.
אתם בידיים טובות. גם בידיו של הרובוט.