בקע (מכונה גם קילה או הרניה) הוא מצב רפואי נפוץ, ששכיחותו באוכלוסייה מוערכת בין 5-10%. מצב זה שכיח יותר בגברים, אצלם הסיכון לפתח בקע מפשעתי עומד על כ-25% – לעומת סיכון של כ-5% אצל נשים.
במאמר זה נענה על שאלות נפוצות, לרבות כיצד נוצר בקע, מהם התסמינים האופייניים ואפשרויות הטיפול השונות.
מהו בקע מפשעתי?
כדי לענות על השאלה: מה זה בקע סרעפתי חשוב לדעת שהבקע נוצר בעקבות פגם שהוביל להתרופפות/היחלשות של שרירים או המעטפת שלהם באזור המפשעה.
מצב זה מוביל להתרחבות דמוית שק, אליה עשויים לחדור איברים מתוך חלל הבטן (מעיים, שלפוחית השתן) ולבלוט מתחת לעור.
ממה נגרם בקע?
מצב זה יכול להיגרם מסיבה מולדת או נרכשת. בקע נרכש לרוב יתפתח כתוצאה מעלייה ממושכת בלחץ התוך-בטני, בשל מאמץ גופני חוזר ונשנה, שיעול כרוני או ערמונית מוגדלת.
קבוצות הסיכון העיקריות יכללו אנשים מבוגרים, אנשים הסובלים משיעול כרוני, אנשים עם רקע משפחתי של נטייה לפתח בקעים, מעשנים, אנשים הסובלים מעצירות כרונית, אנשים שסבלו בעבר מבקע ואנשים שנפצעו בדופן הבטן (בעקבות ניתוח או חבלה).
בקע מפשעתי תסמינים אופייניים לבקע מפשעתי
כדאי לדעת כי חלק מהמטופלים כלל לא יפתחו תסמינים. בקרב אלו הסובלים מתסמינים, הם לרוב יתבטאו ב:
- כאבים (בנשים – כאב באגן).
- נפיחות.
- תחושת בליטה ואי-נוחות באזור המפשעה.
טיפול ניתוחי
מטופלים שאינם סובלים מתסמינים, והבקע התגלה במהלך בדיקה גופנית שגרתית לרוב לא יזדקקו לטיפול. מנגד, אצל מטופלים הסובלים מתסמינים לרוב נמליץ על טיפול ניתוחי לתיקון הבקע. נ
יתוח זה יכול למנוע בקע כלוא, מצב חירום שבו ישנה פגיעה באספקת הדם לאיבר הכלוא (לרוב המעי) וקיימת סכנה לנמק.
במהלך הניתוח מוחזר תוכן חלל הבטן חזרה למקומו והפגם נאטם בעזרת רשת כירורגית. ישנן שיטות ניתוחיות שונות לביצוע תיקון בקע מפשעתי:
- הגישה הפתוחה – באמצעות פתיחה (חתך) של אזור המפשעה.
- הגישה הלפרוסקופית – גישה זעיר-פולשנית הנעשית באמצעות מספר חתכים זעירים (בשונה מחתך אחד משמעותי בגישה הפתוחה) ומכשור מיוחד.
- הגישה הרובוטית – ניתוח חדשני בגישה זעיר-פולשנית, הנעשה בעזרת מערכת רובוטית ומכשור מיוחד.
כדאי לציין כי בגישה הלפרוסקופית ובגישה הרובוטית הצלקת תהיה פחות משמעותית, ההחלמה תהיה מהירה יותר והסיכון לזיהומים נמוך יותר, בהשוואה לגישה הפתוחה.
האם בקע סרעפתי מסוכן
במרבית המקרים, בקע סרעפתי אינו מסוכן וניתן לחיות איתו שנים רבות ללא סיבוכים משמעותיים, במיוחד אם מדובר בבקע קטן.
עם זאת, כאשר הבקע גדול יותר או במצבים שבהם הוא גורם לתסמינים כגון צרבת כרונית, רפלוקס חומצי חמור, כאבים בחזה, קשיי בליעה או תחושת חנק, הוא עשוי להוביל לסיבוכים.
סיבוכים פוטנציאליים כוללים דלקת בוושט (אזופגיטיס), פצעים מדממים או כיב בקיבה, ולעיתים נדירות מצבים חמורים כמו חסימת הקיבה או כליאת הבקע.
חשוב לפנות לייעוץ רפואי אם מופיעים תסמינים מטרידים או חריגים, שכן טיפול מוקדם – תרופתי או ניתוחי – עשוי לשפר את איכות החיים ולמנוע סיבוכים עתידיים.
פרופ׳ דוד חזן הוא מומחה לכירורגיה לפרוסקופית, רובוטית ובריאטרית, בעל ניסיון רב בניתוחי בקע בגישה הרובוטית ובגישה הלפרוסקופית. למידע נוסף על הניתוחים ותיאום פגישת ייעוץ התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.