בקע מפשעתי (קילה), הוא מצב נפוץ המתבטא בבליטה הנוצרת בשל פגם בשריר או במעטפת השריר. כתוצאה מכך, ישנו מעבר של תוכן מחלל הבטן (המעיים או שלפוחית השתן) דרך אותו פגם, הבולט מתחת לעור. מעריכים כי בין 5% ל-10% מהאוכלוסייה סובלים מבקע מפשעתי, רובם גברים – והטיפול היחיד הוא ניתוח בקע מפשעתי. במאמר זה נפרט מה חשוב לדעת על ההחלמה לאחר ניתוח לתיקון בקע מפשעתי.
ההחלמה תלויה בסוג הניתוח
חשוב לדעת כי תהליך ההחלמה יכול להיראות אחרת ממטופל למטופל, בהתאם לגישה הניתוחית (לפרוסקופית, רובוטית או פתוחה). כמו כן, אם מדובר בניתוח חירום, ההחלמה גם כן עשויה להיראות מעט אחרת. באופן כללי, ניתן להגיד כי ניתוחים שנעשו בגישה זעיר-פולשנית (לפרוסקופית או רובוטית) מאופיינים בהחלמה קצרה יותר לעומת ניתוח בגישה הפתוחה.
התאוששות לאחר ניתוח בקע מפשעתי
אם הניתוח נעשה בגישה פתוחה, לרוב יהיה צורך באשפוז של כיממה, במהלכה יתבצע מעקב אחר מדדים שונים, לרבות לחץ דם, דופק, רמת חמצון ועוצמת הכאב. אם הניתוח נעשה בגישה זעיר-פולשנית, מרבית המטופלים יוכלו להשתחרר כבר ביום הניתוח.
כאבים וניידות לאחר ניתוח בקע מפשעתי
כאבים באזור הניתוח הם תופעה שכיחה שניתן לטפל בה. חשוב לדווח על רמת הכאבים, כדי לקבל מענה בהתאם. הטיפול בכאב יכול להינתן דרך עירוי ורידי או בתרופה בכדורים. בכל הנוגע לתנועה וניידות לאחר הניתוח, חשוב להדגיש כי ככל שתנועו מוקדם יותר, כך תפחיתו את הסיכונים והסיבוכים שעלולים להיווצר בשל שכיבה או ישיבה ממושכת. לצד זאת, תחילה יש לעשות זאת בצורה מבוקרת – כלומר, ירידה ראשונה מהמיטה צריכה להיות בנוכחות אח/ות.
חזרה לשגרה
גם החזרה לשגרה תלויה בסוג הניתוח. לרוב ניתן לחזור לפעילות שגרתית כבר כשבוע לאחר הניתוח. לגבי חזרה לפעילות גופנית מאומצת – יש להיוועץ ברופא המנתח לפני כן, אך גם היא לרוב יחסית מהירה, במיוחד בניתוחים בגישה הלפרוסקופית והרובוטית.
פרופ׳ דוד חזן הוא מומחה בכירורגיה רובוטית ולפרוסקופית, המנוסה רבות בביצוע ניתוחי בקע, לרבות בקע מפשעתי. למידע נוסף על ההליך ותיאום פגישת ייעוץ – התקשרו למספר הטלפון בראש העמוד.