המעי הגס הוא חלק ממערכת העיכול ותפקידו העיקרו הוא להפריש את שאריות המזון החוצה מן הגוף. שאריות שאינן ניתן לעיכול לאחר שעברו בקיבה ובמעי הדק, מועברות אל המעי הגס, עד שהן מופרשות אל מחוץ לגוף דרך פי הטבעת. במצבים רפואיים מסוימים, עשוי לעלות הצורך לכריתת המעי הגס בניתוח, למשל כאשר ישנו גידול ממאיר. כמו כן, לעתים נצטרך לבצע כריתת מעי אצל מטופלים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות, כמו קרוהן, קוליטיס כיבית ודיברטיקוליטיס.
בתקופת ההחלמה לאחר ניתוח כריתת מעי, חשוב להקפיד על הנחיות תזונתיות שמטרתן לאפשר למערכת העיכול להסתגל ולהחלים. מה כוללים השינויים התזונתיים הללו? אילו מאכלים אסורים לאחר כריתת המעי הגס? התשובות במאמר הבא.
למה יש צורך בשינוי תזונתי לאחר כריתת המעי הגס?
בתקופה שמיד לאחר הניתוח, מערכת העיכול נמצאת בתהליכי הסתגלות. כתוצאה מכך, תפקוד מערכת העיכול נפגע באופן זמני, וזה עשוי להוביל לשינוי ביציאות, לרבות יציאות תכופות ויציאות רכות עד מימיות. השינוי התזונתי מתמקד בתזונה שתפחית את תדירות היציאות, לצורך הקטנת איבוד הנוזלים והמלחים בגוף, כמו גם בשביל לאפשר החלמה מיטבית עם כמה שפחות אי-נעימויות.
חשוב לזכור כי מדובר בשינוי זמני בלבד! רוב המטופלים חוזרים לתזונה רגילה תוך כשבועיים עד שלושה שבועות מהניתוח. ההנחיות העיקריות במהלך ההחלמה הן להתמקד במזון דל בסיבים ודל-שומן, ובמידת הצורך גם מזון דל-לקטוז.
מאכלים אסורים לאחר כריתת המעי הגס
- לחם – לחם מחיטה מלאה, שיפון, וכן לחם המכיל סובין.
- מוצרי חלב – גבינות שמנות, גבינות קשות (כולל צהובות), שמנת חמוצה, שמנת מתוקה.
- שתייה – משקאות מוגזים.
- בשר – בשרים שמנים, נקניקים, נקניקיות, בשר כבש.
- פירות וירקות – פירות טריים עם קליפה, שזיף, אפרסמון ופירות יבשים, קטניות, כרוב, כרובית, סלרי.
- שמנים – יש להימנע לחלוטין: שמן, מרגרינה, חמאה, אבוקדו, חלווה, טחינה, אגוזים וגרעינים.
אם אתם עומדים לעבור ניתוח זה, חשוב שתדעו כי תקבלו הנחיות מסודרות על ידי הצוות הרפואי, ואם יש צורך יתווספו גם הנחיות מותאמות אישית, גם לגבי מאכלים אסורים לאחר כריתת המעי הגס.
למידע נוסף על ניתוחי המעי הגס ותיאום פגישת ייעוץ עם פרופ׳ חזן, התקשרו למספר בראש העמוד.