כירורגיה לפרוסקופית – ניתוח לפרוסקופיה

יתרונותיה של כירורגיה לפרוסקופית באים לידי ביטוי במספר ניתוחים חשובים. כיצד ומתי ניתן להשתמש ביתרונות אלו? הפרטים בפנים.

עוד במאמרים קודמים, הצגתי את יתרונותיה של הגישה הלפרוסקופית בביצוע ניתוחים שונים.

היתרון המרכזי של ניתוח לפרוסקופיה במהות הגישה עצמה – ביצוע ניתוחים, שלא כמו בגישה הקלאסית הפתוחה, הכוללים ביצוע מספר חתכים זעירים בלבד, בכדי לבצע פעולה כירורגית נדרשת.

הן מבחינת ההחלמה המהירה יחסית, והן מבחינת המראה האסתטי שלאחר הניתוח – המותיר צלקת או צלקות קטנות יותר על העור. כירורגיה לפרוסקופית מועדפת כיום בביצוע ניתוחים, הן על ידי הרופאים והן על ידי המטופלים.

בדומה לכירורגיה רובוטית, יש בגישה זו אפשרות לרופא המנתח לצפות ברזולוציה מדויקת במקום הניתוח בזמן אמת. המצלמה שבאמצעותה נעזר המנתח, מספקת שדה ראייה מקיף על אזור הניתוח ומאפשרת לו הבנה ואבחון מדויקים יותר, כשכאמור, הכניסה אל אזור הניתוח מתבצעת בגישה זעיר-פולשנית. עד כמה זעירה? גודל חתכי הכניסה המצטבר – אינו עולה על סנטימטר.   

כירורגיה לפרוסקופית – מתי כן לבצע ניתוח לפרוסקופיה?

מלבד פעולת הכניסה הזעיר-פולשנית והצילום באמצעות מצלמה זעירה של אזור הניתוח, יש כמובן את ההליך הכירורגי עצמו. הציוד המתקדם המוחדר אל המקום – מאפשר ביצוע של מספר פעולות מורכבות. כך למשל, ניתן להסיר בעזרת כירורגיה לפרוסקופית את המעי הגס ואת כיס המרה. 

בהליך כריתת המעי הגס, הציוד המוחדר למקום מאפשר לחבר מחדש בצורה מיטבית את מערכת העיכול. במקרה הסרת כיס המרה, מתבצע החתך בדופן הבטן, ודרכו מוחדר הציוד הכירורגי אל חלל הבטן המבצע את פעולת הכריתה.

עם התקדמות הטכנולוגיה המאפשרת הכנסת ציוד אופטי אל גוף המנותח, הפך השימוש בכירורגיה לפרוסקופית לנפוץ ומועדף. מכיוון שהחתך שבוצע זעיר, הסכנה לזיהום בחתך הכניסה הקטנטן נמוכה בהרבה בהשוואה לגישה הפתוחה.

כך אמורים הדברים גם לגבי סיבוכים נוספים דוגמת חסימת מעיים. לכן, גישה לפרוסקופית לביצוע ניתוחים נחשבת כבטוחה ביותר. כפי שצוין, משך ההחלמה וההתאוששות בגישה זו הוא מהיר יותר.  

מתי לא נבצע ניתוח לפרוסקופי (בגישה זעיר פולשנית)?

כירורגיה לפרוסקופית מועדפת בביצוע ניתוחים

כירורגיה לפרוסקופית מועדפת כיום בביצוע ניתוחים, הן על ידי הרופאים והן על ידי המטופלים.

יש לה יתרונות רבים, גם מבחינת ההחלמה המהירה יחסית, וגם מבחינת המראה האסתטי שלאחר הניתוח. בגישה הזו הרופא המנתח יכול לצפות ברזולוציה מדויקת באזור הניתוח בזמן אמת.

המצלמה שבאמצעותה נעזר המנתח, מספקת שדה ראייה מקיף ומאפשרת לו הבנה ואבחון מדויקים יותר.

על פניו ניתן לומר שאפשר לוותר על הגישה הפתוחה, מאחר וכירורגיה לפרוסקופית עדיפה עליה בכל כך הרבה פרמטרים.  אבל בפועל, ישנם מקרים שבהם נעדיף להשתמש דווקא בגישה הניתוח הפתוח. מתי?

במקרים של סיבוכים – סיבוכים בניתוחים לפרוסקופיים הם מאוד נדירים. כך למשל לניתוח כריתת כיס המרה בגישה זו – עומדים אחוזי ההצלחה של כ-95%.

גם בניתוחים בריאטריים אחוזי ההצלחה דומים. אף על פי כן, במצבי דימומים עמוקים וסכנת זיהום חמורה, לא ניתן יהיה לטפל בשיטה הלפרוסקופית.

במצב זה, יעדיף המנתח לבצע ניתוח בגישה הפתוחה – כלומר חיתוך בדופן הבטן ובעור האדם. משך ההחלמה יהיה ארוך יותר ויגיע למספר חודשים, אך הדבר יחייב בשל הנסיבות.

ניתוח לפרוסקופי – סיבוכים אפשריים

יחד עם זאת, חשוב לזכור כי רוב הניתוחים מתבצעים בהצלחה יתרה באמצעות כירורגיה לפרוסקופית, ורק במקרים חריגים של סיבוכים תועדף הגישה הפתוחה.

כירורגיה לפרוסקופית משיגה תוצאות איכותיות; לדוגמא, לניתוח כריתת כיס המרה בגישה זו – עומדים אחוזי ההצלחה הכירורגיים על כ-95%.

עדיין, פעולה לפרוסקופית עלולה להתפתח לזיהום, או דימום תוך בטני. הסיכוי לכך נמוך ביותר – פחות מאחוז אחד מסך המקרים. לכן, גישה זו עדיין נחשבת למובילה, מועדפת ובטוחה ביותר לביצוע הליכים כירורגיים באמצעותה.

זקוקים למידע נוסף?

אשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה.

Call Now Button