השפעות טיפולים בריאטריים על הורמון גרלין

בהורמון הגרלין נתקלנו לא מעט פעמים. מדובר בהורמון המגרה את הפרשתם של הורמוני גדילה. הוא אחראי ישיר לתחושות כמו רעב, תיאבון ושובע, ולכן גם מתפקד כמווסת חשוב ביותר של משקל הגוף. הורמון גרלין המיוצר בקיבה ובלבלב עשוי להיות מושפע ממספר שינויים פיזיים במהלך חייו של אדם.

להקשרנו, אם ניקח את הטיפולים בתחום הבריאטרי, הרי שבחלקם, יש נגזרת חשובה לתוצאת טיפולים כירורגיים בהשפעה על רמת הגרלין בגוף. כזכור, כאשר מתבצע ניתוח בריאטרי, כמו למשל מעקף קיבה, הרי שלצד הירידה המהירה של עשרות אחוזים מן המשקל העודף, ובעקבות יצירת כיס קיבה חדש ומוקטן, יש השלכה של ירידה בתחושת הרעב, כשהתחושה הזו נובעת ישירות מירידה ברמת הגרלין בגוף.

מדוע זה קורה?

כאמור, הגרלין מיוצר לרוב בקיבה. כיוון שכך, כאשר מוסר בניתוח בריאטרי חלק גדול מן הקיבה, כוללת ההסרה גם את האזור שבו מיוצר הגרלין, ולכן גם יש השפעה של הפחתה בתחושת הרעב.

האם תחושת הירידה בהורמון גרלין היא תמידית?

התשובה לכך היא לא. החלק בקיבה אשר נותר ולא הוסר, יידע לייצר גרלין בכוחות עצמו, כך שתחושת הרעב, שירדה משמעותית במשך החודשים הראשונים לאחר הניתוח תחזור כתחושה אצל המנותח הבריאטרי. בחלק מן המקרים, היא לא חוזרת באותה עוצמה שהייתה לפני כן, אך בכל אופן, חשוב להבין שלא מדובר ב"היפטרות" תמידית מתחושת הרעב. המשמעות היא שיש לאמץ את דפוס הפעולה ההימנעותי בחודשי ההחלמה הראשונים מארוחות כבדות ומאכילת יתר.

ומה באשר לטיפולים בריאטריים שאינם כירורגיים?

חלק מן הטיפולים הבריאטריים נעשים בצורה אנדוסקופית, כמו למשל הכנסת בלון קיבה. פעולה זו איננה פוגעת במבנה הקיבה – היא לא כרוכה בהסרת חלק ממנה, ולכן גם אינה משליכה על רמת הגרלין, אלא היא נותרת כפי שהיא. כך אמורים הדברים גם לגבי הכנסת שרוול אנדוסקופי; פעולה זעיר-פולשנית, שמתבצעת כזכור דרך הפה ואינה כוללת חיתוכים משמעותיים או הסרה המשנה את מבנה הקיבה. גם בפעולה זו רמות הגרלין נותרות על כנן.

מידע נוסף על התמודדות עם תחושות רעב לאחר ניתוח בריאטרי, שליטה וניווט בהן, ניתן לקבל אצל פרופ' דוד חזן. לקביעת פגישת ייעוץ התקשרו למספר בראש העמוד.

Call Now Button