כריתת רקטום: חלקית או מלאה, ובאיזו שיטה?

כל מה שחשוב לדעת על אבחון מוקדם של סרטן החלחולת, שיטות הכריתה והיקף כריתת רקטום נגוע – במאמר החשוב הבא.

הרקטום – החלחולת, הינו חלקו התחתון והמסיים של המעי הגס. נאגרת בו הצואה, לפני מעברה אל פי הטבעת ויציאתה מן הגוף. תסמינים, כמו כאבים בצד הקיבה, דימום צואתי והתרוקנות חלקית ממושכת, אמורים להדליק נורה אדומה; הם עשויים להעיד על בעיות במעי. תסמינים אלו עלולים להופיע אצל כל אדם, אך הם נפוצים יותר אצל אנשים הקרובים לגיל 50, מי שיש במשפחתו היסטוריה רפואית הקשורה בבעיות מעי, וכן מי שחש את התסמינים במשך זמן, בתדירות ובעוצמה גבוהה.

מתי מתבצעת כריתה חלקית?

בדיקת קולונוסקופיה מסייעת לנו להבין האם קיים סרטן בחלחולת והאם וניתן לבצע הסרה של הגידול. גילוי מוקדם של האזור הנגוע – שלב 1 של סרטן החלחולת אשר לא הספיק להתפשט, יוביל לכריתה חלקית או שלמה של הרקטום ושל בלוטות הלימפה הסמוכות לאזור. אם רק חלקו הקדמי של הרקטום נגוע, תבוצע כריתה של קצה המעי וחיבור בנקודת השקה חדשה של המעי הגס עם הרקטום התחתון שנותר בריא. במידה והגידול הגיע גם לחלקו התחתון של הרקטום, יוסר הרקטום בשלמותו עם פי הטבעת. לצד זאת, תתווסף התקנת סטומה, קבועה או זמנית. אחוזי ההצלחה של כריתה בשלב מוקדם של סרטן החלחולת, הינם גבוהים. הם אינם מצריכים ניתוח חוזר ברוב המקרים. לכן, בדיקה ואבחון מוקדם הם בהחלט כלים מצילי חיים בהקשר זה.  

חלק מהמטופלים עם מחלה מתקדמת STAGE III יקבלו טיפול כימי וקרינה לפני הניתוח. מטופלים אלה, יעברו כריתה חלקית של הרקטום עם סטומה זמנית.

ניתוח רקטום

שיטות כריתת רקטום

בדומה לניתוחים רבים אחרים, גם ניתוח ברקטום מתבצע באחת מ-3 השיטות הכירורגיות המקובלות; ניתוח בשיטה הקלאסית-פתוחה הכוללת ביצוע חיתוך לאורכה של הבטן; השיטה הלפרוסקופית הזעיר-פולשנית, במסגרתה יבוצעו מספר חתכים קטנים שגודלם אינו עולה על סנטימטר. כזכור, דרכם יוכנס לפרוסקופ בעל מצלמה שתשדר בזמן אמת את תמונת הרקטום לפני הסרת החלק הנגוע; לאלה, מצורפת השיטה הרובוטית. שיטה זו זהה במהותה לגישה הלפרוסקופית מבחינת צילום אזור הרקטום וחדירה אליו באמצעות חתכים זעירים. חשוב להזכיר שהתמונות בשיטה זו יספקו מיפוי תלת-ממדי, לצד שימוש הרופא המנתח בזרועות רובוטיות לביצוע פעולות מדויקות ביותר לכריתת הרקטום.  השיטה הרובוטית היא כמובן העדיפה מבן שלושת הגישות.

זקוקים למידע נוסף?

ניתן לפנות אל פרופ' חזן – מנהל היחידה לכירורגיה זעיר פולשנית ורובוטית במרכז הרפואי שיבא בכל שאלה.    

Call Now Button