תסמונת קושינג

מהי תסמונת קושינג? כיצד היא בדיוק משפיעה על משקל הגוף, ואיזה טיפול ניתן להציע? פרופ' דוד חזן עם התשובות.

תסמונת קושינג או מחלת קושינג, הינה תסמונת המובילה לעודפים יתרים של הורמון הקורטיזול בגוף. הקורטיזול הוא הורמון המופרש מבלוטות יותרת הכליה. במצב רגיל, הוא מופרש בכמות מאוזנת, וזאת בתגובה למצבי לחץ ודחק. כאשר הקורטיזול מופרש בצורה עודפת, תופעה שיכולה להופיע מסיבות שונות שנדון בהן בהמשך, נוצרת תופעה המכונה קושינג. כעת נשאל, כיצד באה בפועל לידי ביטוי תופעה זו? מהן השפעותיה על גופנו ועד כמה היא חמורה?

באופן כללי, עודף בהפרשת הקורטיזול יכול לנבוע מכמה מקורות:

  • הפרשת יתר מהורמון ACTH. הורמון זה מופרש מיותרת המוח – ההיפופיזה, והוא "משגיח" על כמויות הקורטיזול שמופרשות לגוף. בדרך כלל, ובמצב תקין, הכמויות המופרשות הן תקניות. בהגדרתה, מחלת קושינג היא מצב של הפרשת יתר מההיפופיזה.
  • הפרשה גבוהה מן הרגיל שמקורה בבלוטת יותרת הכליה. הדבר קורה כשנוצר עומס על פעילות בלוטת יותרת הכליה, האחראית על הפרשת הורמונים נוספים וחשובים בגוף מלבד הקורטיזול. המשוואה ברורה – עומס בהפרשת הקורטיזול הוא גם עומס שנוצר במערכת המרכזית ששולטת בקצב וויסות תקין של הפרשת ההורמונים.

השפעות התסמונת

תסמונת קושינג משפיעה על הגוף בכמה אופנים. היא באה לידי ביטוי מבחינת ירידה ודלדול של השרירים, לצד עלייה משמעותית במשקל הגוף שהופך לרופס ותפוח יותר, בעיקר באזור הבטן ובאזור הפנים. השפעות נוספת של התסמונות עלולות לבוא לידי ביטוי בנטייה קלה יותר לפציעות, בחולשה כללית ופגיעה ניכרת במצב הרוח כתוצאה מחוסר האיזון במצבי הדחק.

אבחון תסמונת קושינג

האם ניתן לאבחן את תסמונת קושינג? התשובה היא כן. סדרת בדיקות חשובות תסייע באבחונים שונים; בדיקת כמויות הקורטיזול בדם ובשתן תסייע להבחין האם אכן מדובר בכמות חורגת מן הנורמה ובהפרשת יתר של ההורמון. בנוסף, יש לברר מהו מקור הבעיה. בכדי לדעת אם אכן מדובר במחלת קושינג שמקורה נעוץ בהפרשת יתר של ACTH, יש לבצע בדיקת דם של הורמון זה. כך ניתן יהיה לזהות חריגה במדד, אם אכן קיימת כזו. 

טיפול

במקרים חמורים במיוחד, ההשלכות יכולות להגיע גם לכדי גידולים. במצבים אלו, אין מנוס מכריתת בלוטת יותרת הכליה. הניתוח להוצאת הגידול ייערך באחת הגישות המקובלות: הגישה הפתוחה- קלאסית, הגישה הלפרוסקופית והגישה החדישה והמתקדמת שבהן – הרובוטית. יחד עם זאת, ברוב המקרים עדיין ניתן לטפל בסטרואידים ותרופות המורידות את כמות הקורטיזול בגוף. המשך מעקב לאחר סוג הטיפול שהוצע – הינו הכרחי.

באפשרותכם לקבל מידע נוסף מפרופ' חזן אודות התסמונת, דרכי הטיפול בה, ההליכים המורחבים של הניתוחים להסרת בלוטת יותרת הכליה והמשך הטיפול לאחר מכן.

צרו קשר כאן.

Call Now Button