בקע סרעפתי: האם מסוכן ומתי מתרחש?

בקע סרעפתי נהיה שכיח ככל שעולה הגיל. בחלקו הגדול אין לו תסמינים, אך עדיין נשאל: האם הוא מסוכן?
נוכל לפתוח את המאמר ולענות עוד בתחילתו על השאלה המרכזית שהוצגה: לרוב, אין סכנה בבקע כזה. רוב המקרים אינם מדווחים, והאנשים הסובלים ממנו אינם יודעים זאת, כיוון שבחלק גדול מן המקרים, אין לבעיה כלל תסמינים. יחד עם זאת, קיימים מספר סיבוכים חריגים המחייבים התערבות כירורגית, כפי שניתן לראות במקרה של בעיית תסביב – סיבוך חסימתי של פתח המוצא הקיבתי. הדבר מתרחש באירועים מסוג החזר ושטי-קיבתי – אחד הסיבוכים האופייניים לבקע סרעפתי מסוג 1 – סוג הבקע השכיח ביותר מבין הסוגים הקיימים. חסימת קיבה מחייבת כמובן ניתוח חירום. עדיין, למרות שסוג זה הינו השכיח ביותר מבין סוגי הבקע הסרעפתי, אין פירוש הדבר שחסימת מוצא הקיבה היא שגרתית, וחשוב להרגיע ולהזכיר זאת.

אז מהו בקע סרעפתי?

בקע בסרעפת מתאר מצב חריגתי מופר האיזון ההפרדתי שיוצרת הסרעפת בין בית החזה לחלל הבטן. אם במצב תקין, הסרעפת מפרידה בין הוושט לקיבה ומהווה את נקודת החיבור ביניהם, הרי שבמקרה של בקע, וכתוצאה מהיחלשות שרירים בסרעפת, חלל מהקיבה כאילו "פולש" ועולה אל חלל בית החזה ומתבטא בצורת בליטה באזור, כפי שניתן לראות במקרה של בקע סרעפתי מסוג 2. במקרה של סוג 1 וכפי שהזכרנו, נע מעבר הוושט והקיבה מעל לסרעפת, אך רוב הקיבה אינה נודד אל בית החזה, אלא נותר באזור חלל הבטן.

למה זה קורה – תפוצה ותסמינים

הבקע הסרעפתי עלול להתפתח כתוצאה מאירוע אקוטי של חבלה מסוג חבטה או נפילה על אזור הסרעפת, או לחץ אזורי על הסרעפת כתוצאה משיעול חזק וממושך, אימוץ הסרעפת בתרגילי כוח, או באימוני הרמת משקולות וכד'. יחד עם זאת, היא נפוצה יותר בקרב הסובלים מעודף משקל ומגיל מתקדם, ובמיוחד כאשר בחתך אוכלוסייה זו מדובר על מי שכבר עבר ניתוח ושטי או קיבתי.
תסמיני הבקע הם חומציות בפה, כתוצאה מן ההחזר הושטי-קיבתי במעלה חלל הפה וכאבים בחלק החזה העליון. במקרים חמורים, כמו התסביב – חסימת פתח מוצא הקיבה, קיא הכולל שרידי דם ממערכת העיכול ומקרים חריפים אחרים של אי יכולת נשימה עצמאית, יש לבצע ניתוח בקע סרעפתי.

מה כולל הניתוח?

הניתוח דואג למניעת חסימת מוצא הקיבה. במסגרתו, מחזירים את תוכן השק אל מקומו הטבעי בחלל הבטן. הניתוח מתבצע בשיטה הרובוטית ו/או הלפרוסקופית הזעיר פולשנית – ביצוע חתכים קטנים ומינימליים בחלל הבטן, כך שבניגוד לשיטה הפתוחה הקלאסית- אין מדובר בפתיחה משמעותית של חלל הבטן. ההחלמה מהירה, סכנת הזיהום קטנה ופתח הבקע נתפר בצורה יעילה ואסתטית. לפעמים יש צורך בחיזוק הסרעפת באמצעות רשת.

עוד על בקע סרעפתי?

פרופ' חזן עומד לרשותכם בכל שאלה או שיחת ייעוץ. פנו אליו כעת.

Call Now Button