סינדרום מטבולי

סינדרום מטבולי, או בשמו הנוסף תסמונת מטבולית, משקף מצב מסכן חיים של כלל גורמי הסיכון העלולים לגרום למחלות לב וכלי דם. הגורמים לתסמונת משלבים מספר פרמטרים. תזונה לקויה – מזון מעובד ושומני, עתיר כולסטרול, לצד מחסור בפעילות גופנית, היא דוגמה לכך. אל גורמים אלו נוספים בחלק ניכר מן המקרים, גם צריכת אלכוהול מופרזת ועישון כבד.

למה גורם סינדרום מטבולי?

התוצאה של הגורמים המסוכנים היא עלייה חריגה ברמות הטריגליצרידים, לחץ דם גבוה מן המותר וסבירות גבוהה למצב סוכרתי או טרום סוכרתי, כתוצאה מייצור יתר של אינסולין ע"י הלבלב. כמו כן, הכבד מוגדר כשומני ועשוי להגיע למצב חמור של אי ספיקה. במקרים רבים, סינדרום מטבולי יכול להתבטא גם במראה החיצוני, ובמשקל המוגדר תחת השמנה חריפה. כל אלה מהווים כאמור סיכון ישיר ועקיף על הלב וכלי הדם, עד כדי סכנת מוות. סימפטומים אלו וסכנת החיים, מבהירים עד כמה חשובים האבחון המהיר והטיפול בתופעה.

אבחון

באשר לאבחון חיובי של התסמונת, קיימים מספר קריטריונים המגדירים אותה.

רמות חריגות של כולסטרול רע אל מול ירידה ברמת הכולסטרול הטוב; רמת טריגליצרידים העולה על 140 מ"ג; לחץ דם העולה על מדד של 130/85; שומן בטני הבא לידי ביטוי בהיקפי מותניים חריגים – 95 ס"מ ומעלה להיקף מותניים של גבר, ו-85 ס"מ ומעלה לאישה. כל אלה הן סכנות חמורות. בהתקיים מדדים אלו, מאובחן האדם כסובל מסינדרום מטבולי.

טיפול

האבחון של התסמונת יוביל על פי הצורך לטיפול הנדרש. כאשר מאפשר המצב, ניתן לטפל בו בצורה שמרנית – שילוב של דיאטה מוקפדת עם פעילות גופנית. אם מדובר במצב מתקדם של התסמונת ובמצב מסכן חיים לטווח הקרוב, מציעים הניתוחים הבריאטריים פתרונות יעילים, המביאים להפחתה ניכרת במדדים הכוללים של הסינדרום המטבולי. יעילות הניתוחים הבריאטריים באה לידי ביטוי בהצלחה בהתמודדות עם סוכרת מסוג 2 ובהפחתת תסמינים כמו ייצור מוגבר של אינסולין.

סינדרום מטבולי הוא מצב שדורש התייחסות בהקדם – ייעוץ, אבחון וטיפול הם הכרחיים להצלת חיים. פרופ' דוד חזן, מומחה לכירורגיה בריאטרית, עומד לרשותכם בפגישת ייעוץ.

לתיאום תור התקשרו למספר בראש העמוד.

Call Now Button